153
page-template-default,page,page-id-153,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.7,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14,elementor-page elementor-page-153

Even kirjat

Kati Berg tutkii -sarjassa on valmiina kaksi osaa ja kolmas on työn alla. Sarjan aloitti Joki, joka kirjoitettu yhdessä Taina Pietikäisen kanssa, ja sitä saa BoD:n kaupasta (bod.fi/kirjakauppa). Toinen osa, Ahne, on minun kirjoittamani ja sitä voi ostaa tästä.

 

Turkuun sijoittuvan sarjan päähenkilö on Kati Berg, 54, työtön historiantutkija, jonka väitöskirja kuningatar Kristiinasta on muuttunut ikuisuusprojektiksi. Kati on hurmaava säätäjä, impulsiivinen heittäytyjä ja hellittämätön maailmanparantaja. Epäsovinnainen käytös ja herkästi roihahtavat tunteet saattavat hämätä – Katin kuohuvan pinnan alla on poikkeuksellisen terävät hoksottimet ja rationaalinen tutkijan mieli.

 

Koska Suomessa poliisit ratkaisevat rikokset, Katin tytär, Milla Nikkarinen, opiskelee poliisiksi ja on sarjan alussa harjoittelujaksolla Turun pääpoliisiasemalla. Tutkijana Kati havaitsee asioita tarkasti ja osaa yhdistellä niitä ennakkoluulottomasti. Siksi hänen apunsa on poliisille korvaamatonta.

 

Äidin ja tyttären suhde on jännitteinen. Milla vierastaa boheemia äitiään, joka ei hänen mielestään osaa tehdä mitään oikein. Kati yrittää pitää yllä edes jonkinlaisia suhteita tyttäreensä, mutta ei halua teeskennellä muuta kuin on.

 

Perheen miehet ovat hieman sivussa rikoksista, mutta silti keskeisiä Katin elämässä: Katin aviomies, Pertti Nikkarinen on Turun yliopiston professori ja hyönteistutkija, joka johtaa kenttätutkimuksia Amazonilla. Perheen poika, Mikael Nikkarinen opiskelee jazzrumpaliksi Tanskan Aarhusissa.

Kun lapset ovat lentäneet pesästä ja Pertti on taas Amazonilla, Kati vuokraa päähänpistosta perheen omakotitalon pois ja muuttaa keskikaupungille kimppakämppään nuorten kanssa. Tästä tilanteesta alkaa Joki, joka sijoittuu kesään 2018. Kati osallistuu TE-toimiston työllisyyskurssille ja tutustuu hyvinvointiyhteiskunnan nurjaan puoleen. Rikokset liittyvät Turun läpi virtaavaan Aurajokeen.

 

Ahne kertoo syksystä 2018, jolloin Pertti palaa Amazonilta keskelle Katin tunnemyrskyä. Kati on ystävystynyt työllisyyskurssilla tapaamaansa Nallen kanssa, ja kiintymys alkaa muuttua joksikin, jota on vaikea hallita. Millaa työllistävät Kuuvuoren kuntoportaissa tapahtunut puukotus ja hän päätyy puolivahingossa taideväärennösten jäljille.

 

Kati Berg tutkii -sarja kuuluu ns. Cozy Crime -genreen, joka on vastavoima yhä väkivaltaisemmaksi ja brutaalimmaksi käyneelle Nordic Noirille. Sarjan dekkareissa on rikoksia, mutta olennaisia ovat myös ovat ihmissuhteet sekä ekologiset ja yhteiskunnalliset teemat.

Ahne

 

Ahne on Turkuun sijoittuvan Kati Berg tutkii -sarjan toinen osa. Kati Berg, 54, on työtön historiantutkija, joka on sielultaan anarkisti. Hänen tyttärensä Milla Nikkarinen opiskelee poliisiksi ja on harjoittelussa Turun pääpoliisiasemalla. Katin aviomies Pertti Nikkarinen on hyönteistutkija ja professori, joka on juuri palannut kotiin kenttätyöjaksolta Amazonilta. Syksyllä 2018 Kati Bergin elämässä riittää turbulenssia. Hänen ihmissuhdetilanteensa on sellainen, jota (…)