1173
post-template-default,single,single-post,postid-1173,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.5,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14
Asiakkaat viihtyvät Sirpa Kivilompolon puodissa. Kuva: Iina Askonen

Käsintehty paperi ilahduttaa ja lohduttaa


Kaupallinen yhteistyö: Paperivalo
Artikkelikuva Sirpa Kivilompolosta: Iina Askonen

Tänä keväänä sattui lähipiirissä kaksi kuolemantapausta sekä omassa että puolison suvussa. Molemmat hautajaiset olivat hiljaiset, mutta adressin halusin lähettää.

Siitä oli tulla ongelma, koska en löydä kauppojen valikoimista sopivia. Useimmat adressit tuntuvat liian pateettisilta ja kliseisiltä. 

Sitten muistin, että tyttäreni hyvä ystävä oli kuollut vuosi sitten keväällä  koronaan. Tyttäreni kertoi silloin, että oli surunsa keskellä löytänyt netistä todella kauniita surutervehdyksiä, jotka oli valmistettu käsintehdystä paperista. Ne olivat lohduttaneet. Viime kesänä pidetyssä muistotilaisuudessa edesmenneen ystävän omaiset olivat kertoneet, että tyttäreni adressi oli ollut kaikkein kaunein.

Googlasin ja löysin Paperivalon helposti. Tiesin heti, että olin tullut oikeaan paikkaan. Ostin kaksi suruadressia, jotka postitettiin kotiin. Ne olivat valkoista, kirkasta paperia, joka tuntui hohtavan omaa sisäistä valoaan. Mukana tulivat myös valitsemani runot ja hienostuneet, harmaat kirjekuoret. 

Paperivalon adressit lohduttavat. Läpikuultava kuvio tulee näkyviin valoa vasten. Kuva ja kuvankäsittely: Sirpa Kivilompolo
Paperivalon adressit lohduttavat. Läpikuultava kuvio tulee näkyviin valoa vasten. Kuva: Paperivalo

Kun adressit oli lähetetty, palasin tutkimaan tyylikkäitä nettisivuja tarkemmin. 

Surutervehdysten lisäksi Paperivalossa myydään myös lyhtyjä, paperitähtiä, ikkunan suunniteltuja valopapereita, kortteja, valaisimia, julisteita, uurnia ja lemmikkiuurnia. Tuotteet valmistaa ja kauppaa pyörittää Paperivalon omistaja, paperitaitelija Sirpa Kivilompolo.

Valkoista valkoisella. Taustana komeat hirsiseinät. Kuva: Sirpa Kivilompolo
Valkoista valkoisella. Taustana komeat hirsiseinät. Kuva: Sirpa Kivilompolo

Paperivalo sijaitsee Karungissa, Tornionjoen varrella, noin 25 kilometriä Torniosta. Paperivalon designmyymälä, kahvila ja Sirpan koti sijaitsevat kaikki samassa pihapiirissä. Koti on 1900-luvun alussa rakennetussa Karungin entisessä kunnantalossa ja myymälä vanhassa kyläkaupassa. Vanhat hirsitalot ja piharakennukset on kunnostettu ammattitaidolla – ja rakkaudella. Piharakennuksessa on Sirpan paperistudio, jossa taika tapahtuu. 

Paperivalo on viehko elämyskeskus: elegantti ja esteettinen putiikki sekä houkutteleva kahvila, josta saa pavuista jauhettua, tuoretta kahvia ja lappilaista käsintehtyä Arctic Ice  Cream Factoryn jäätelöä. Kesällä voi istuskella terassilla. 

Jos siis ajat pohjoiseen, valitse tämä keidas pysähdyspaikaksi. Toista samanlaista ei ole. 

Paperivalon kahvilassa saa pavuista jauhettua kahvia ja lappilaista, käsintehtyä Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöä. Kuva: Sirpa Kivilompolo
Paperivalon kahvilassa saa pavuista jauhettua kahvia ja lappilaista, käsintehtyä Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöä. Kuva: Sirpa Kivilompolo

Hmmm… Puolison sukulaisella on mökki Tornionjoen varrella. Olisikohan syytä kutsua itsensä kylään ja piipahtaa samalla Paperivalossa? Meillä ei tosin ole autoa, mutta ongelmat on tehty ratkaistaviksi. 

Päätin ottaa Sirpaan yhteyttä ja hän innostui yhteistyöstä heti. Onhan nyt meneillään Paperivalon 25-vuotisjuhlavuosi!

White On Blonde

Paperivalon tuotteet ovat puhtaan valkoisia eivätkä ne kellastu edes vuosien myötä. Tämä johtuu siitä, että käsintehty paperi valmistetaan puuvillasta. Puuvilla hankitaan Lessebon paperitehtaalta Etelä-Ruotsista ja se on peräisin Espanjasta.

Paperi on kirjaimellisesti käsintehtyä. Nettisivulla kerrotaan, että paperintekijän tärkein ”työväline” ovat kädet, jotka nostavat kuituseoksesta arkin kerrallaan. 

Sirpa Kivilompolo tekee paperia käsin puuvillasta. Kuva: Antti Kurola
Sirpa Kivilompolon käsissä on viira, jolla nostetaan kuituseosta kuivumaan arkki kerrallaan. Kuva: Antti Kurola

Prosessissa käytetään myös koneita, esimerkiksi hollanteria eli paperikuitujen jauhinlaitetta sekä paperiprässiä. Kolmas laite on kondensoiva ilmankuivain, jollaisia näkee esimerkiksi pyykin kuivaushuoneissa. Se nopeuttaa papereiden kuivumista.

Hollanteri on keksitty Hollannissa 1600-luvun lopulla. Se on paperikuitujen murskauslaite. Oman hollanterinsa Sirpa on teettänyt vuonna 1993, kun hän sai ensimmäisen apurahan Kuopion läänin taidetoimikunnalta.

Kun puuvilla on tullut hollanterista, kuitumassasta ja vedestä tehdään altaaseen seos, josta nostetaan arkki kerrallaan niin kutsutulla viiralla. Viira on vähän kuin vankempi versio hyttysverkosta: puinen kehikko, johon on kiinnitetty tiheä metalliverkko. Kehikon päällä on arkin rajaaja, joka rajaa kuidut verkon päälle.

Ylimääräinen vesi kaadetaan pois ja märkä arkki kaadetaan huovalle. Vesileima syntyy viiraan kiinnitetyn muotin avulla. Muotin päälle asettuu vähemmän kuituja ja kuvion kohta jää ohuemmaksi. Vesileima valmistuu aina samalla kertaa kuin paperi, kerrotaan nettisivuilla. 

Tämän jälkeen arkit prässätään, kuivataan ja viimeistellään. Kun nostaa paperin valoa vasten kuvio näkyy pelkistettynä ja yksinkertaisena. Sirpa sanoo, ettei kyllästy katsomaan näkyä ikinä. 

Paperitaiteilija arvelee olevansa vähän jääräpäinen. Vuosien mittaan hänelle on ehdoteltu kaikenlaista, mutta hän pitää kiinni valkoisesta puuvillapaperista. Tekniikka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ja uusia oivalluksia pulpahtelee mieleen edelleen. Toisaalta kaikki yrityksessä kehitetyt vesileimat ja mallit ovat edelleen tuotannossa. 

”Vasta myöhemmin olen huomannut, miten itsepäisesti valitsin kapean sektorin paperin työstämisestä. Valmistan vain valkoista paperia ja siihen paperiin läpikuultavia kuvioita. Niin yksinkertaista. Yrityksen koko brändi on rakentunut valkoisen värin ympärille ja ajattomaan estetiikkaan”, Sirpa sanoo.

Sirpa on työstänyt koko uransa ajan valkoista puuvillapaperia. Kuva: Sirpa Kivilompolo
Sirpa on työstänyt koko uransa ajan valkoista puuvillapaperia. Kuva: Sirpa Kivilompolo

Se on sitä käsityöläisyyttä.

Tekstiilisuunnittelija rakastui paperiin

Sirpa Kivilompolo valmistui tekstiilisuunnittelijaksi Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vuonna 1992. Harjoittelunsa Sirpa teki helsinkiläisessä paperipajassa 1991, ja käsintehdyn paperin vanha tekniikka lumosi hänet. Lopputyönään hän tutki vesileimatekniikkaa ja sen soveltamista kokonaisen paperiarkin kuvioimiseen.

Valmistuessani tekstiilisuunnittelijaksi, tiesin löytäneeni käsintehdystä paperista ikuisen ystävän, hän kirjoittaa nettisivullaan. 

Paperivalo aloitti toimintansa 1997 Kuopiossa. Aluksi tehtiin onnittelukortteja. Valtakunnallisia apurahoja alkoi tulla ja se kannusti  tuotekehitykseen ja mallistojen suunnitteluun. Apurahojen antama taloudellinen ja henkinen tuki auttoi Sirpaa uskaltamaan ja heittäytymään. Hän halusi ansaita elantonsa käsintehdyillä paperituotteilla. 

Paperivalon brändi on alusta lähtien ollut kirkas ja yksinkertainen: rohkea päätös valmistaa vain valkoista, käsintehtyä paperia on toiminut hyvin.

Kymmenen Kuopion vuoden jälkeen Sirpa muutti yrityksensä omalle kotiseudulle, Tornionjoen varrelle. Sirpa ikävöi kotiin, ja sen kyllä ymmärtää. Eihän maailmassa ole paikkaa, joka sopisi valon vuolijalle paremmin kuin pohjoinen: ainutlaatuinen yöttömän yön valo, lumi ja virtaava vesi. Jopa pimeys, valon vastakohta, kuuluu kokonaisuuteen.

Paperivalon puodissa on jykevät hirsiseinät. Kuva: Sirpa Kivilompolo
Paperivalon puodissa on jykevät hirsiseinät. Kuva: Sirpa Kivilompolo

Valon ja paperin yhdistäminen on ollut paperitaiteilijalle elämänmittainen matka. ”Paperi materiaalina ruokkii luovuuttani lakkaamatta, sen keveys, läpikuultavuus ja muovailtavuus kiehtovat minua.”

Valo ja varjo ovat kuvataiteen peruslähtökohtia. Valkoinen väri voi olla tehoste tai tausta. Se ei kuitenkaan koskaan mene pois muodista. Pelkistetty kuvio antaa katsojalle mahdollisuuden tulkita – nähdä kuvion omalla tavallaan. Paperivalon design perustuu näihin ajattomiin elementteihin: valon ja varjon leikkiin, läpikuultavuuteen, rauhoittavaan valkoiseen väriin ja kuvioihin. Ajaton symboliikka puhuttelee ihmisiä kulttuurista tai vuosikymmenestä huolimatta.

Nettisivujen tekstistä lukiessa tulee mieleen, että valkoinen on viattomuuden väri, josta huokuu kauneus, totuus ja hyvyys.

Murteella kirjoitettuja viisauksia

Paperivalolla on myös tuotteita, joissa käsintehty paperi on pohjana voimalauseille sekä Tornionjokilaakson murteella kirjoitetuille elämänohjeille.

Supersuosittujen murretuotteiden tekeminen alkoi vähän vahingossa, niin kuin parhailla keksinnöillä on tapana. Paperivalon tuotteet tarjoavat paikallisille iloa murteesta ja pois muuttaneille helpotusta koti-ikävään.

”Puolivahingossa jääkaappimagneeteilla alkanut murteen esille tuominen on yllättänyt suosiollaan. Intuitioon luottaminen on aikaansaanut kokonaisen murremalliston. Paluumuuttajana olen löytänyt Tornionjokilaakson rikkaan kielen uudelleen”, Sirpa kertoo.

Näitä murteella kirjoitettuja arjen viisauksia löytyy jääkappimagneeteista, julisteista, korteista, kalenterista, avaimenperistä, lyhdyistä, rautalankalauseista sekä riipuksista.

Paperivalossa on myynnissä myös supersuosittu murremallisto. Kuva ja kuvankäsittely: Sirpa Kivilompolo
Paperivalossa on myynnissä myös supersuosittu murremallisto. Kuva: Sirpa Kivilompolo
1 Comment
  • Sirpa Kivilompolo

    28.06.2022 at 14:18

    Kiitos Eve mukavasta kohtaamisesta ja toivottavasti tavataan täällä meidän keitaalla Karungisssa, Solekko tulla!

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.