1021
post-template-default,single,single-post,postid-1021,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.7,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14
Äänikirja Ahne puhelimen näytöllä.

Kati Berg on päässyt ääneen!

En enää usko suomalaisiin sananlaskuihin. Ne ovat paitsi lannistavia myös väärässä. Esimerkiksi hokema, jonka mukaan ketään ei tulla kotoa hakemaan. Kyllä muuten tullaan. Vaikka olisi minun kaltaiseni hajamielinen säätäjä, joka ei seuraa kaikkia sähköpostejaan puhumattakaan siitä, että lukisi viestit ajoissa.

Otetaan nyt vaikka Kati Berg tutkii -sarjasta tehdyt äänikirjat. Tanskalainen kustantamo Saga Egmont julkaisi ne 12. tammikuuta 2022.

Eeva Kiviniemen äänikirja Ahne.

Nolottaa, mutta kerron silti, että Saga Finlandin kustannutoimittaja Meeri Pekkola oli ottanut minuun yhteyttä jo alkukesästä 2021 ja sai odotella turhaan vastausviestäni. Hän oli lähettänyt viestin tänne blogin meiliin. Blogi oli kuitenkin puoli vuotta telakalla ja ajattelin jotenkin hölmösti, että meilikin on. Postia tuskin tulisi.

No, eihän se niin mene.

Onneksi Meeri Pekkola oli sinnikäs. Elokuussa hän oli kaivanut esiin toisen sähköpostitilini ja tiedusteli, ”onkohan kesäkuinen viestini tullut perille?”

Säikähdys ja riemu tulivat yhtäaikaa. Olenko onnistunut mokaamaan ehkä ainoan mahdollisuuteni? Ihan itse? Vastasin kiireesti Meerille, joka oli aurinkoinen ja ymmärtävä. Oli hämmästyttävää seurata, miten nopeasti iso pyörä alkoi pyöriä. Joki lähti Sagaan. Mietin hetken ja tarjosin myös juuri taitettua kakkososaa. Niinpä myös Ahne lähti Sagaan, ja vastaus tuli paluupostissa. He lupasivat julkaista senkin.

Eikä mennyt pitkään, kun Meeri kysyi, ovatko skumpat viilenemässä. Olisi nimittäin aika allekirjoittaa sopimus.

Sen jälkeen Saga hoiti kaiken: kannet lähetettiin hyväksyttäväksi, lukijaksi valittiin Hannamaija Nikander. Viiden kuuukauden kuluttua äänikirjat olivat ulkona. Nyt ne ovat tarjolla kaikissa suurissa äänikirjapalveluissa.

Eeva Kiviniemen ja Taina Pietikäisen äänikirja Joki.

Omakustanteita kirjoittavalle ihmiselle kaikki tällainen on aivan ihmeellistä, sadunhohtoista, unelmien täyttymys. Uskoisin, että jokainen, joka on lähettänyt käsikirjoituksia kustantajille, tietää, miten vaikeaa on ylittää julkaisukynnys. Tavallisin vastaus on se, että kirja ei sovi kustantamon julkaisuohjelmaan. Se on ymmärrettävää. Käsikirjoituksia lähetetään kustantajille valtavat määrät, joten heillä todella on mistä valita. Vaikka tilanteen hahmottaisikin, käsikirjoituksen lähettäjälle tulee sellainen olo, että häntä vedetään kölin alta uudelleen ja uudelleen. Harvoin olen tuntenut itseni niin pieneksi.

Saga Egmont ja sen suomalainen konttori, Saga Finland toimivat toisin. He etsivät aktiivisesti uusia kirjailijoita ja kirjoja, jotka voitaisiin julkaista äänikirjoina. Omakustanne ei ole heille este: esimerkiksi Gabriel Korven loistava Valo Kurki -sarja on päässyt ääneen!

Kuvassa on kaksi Gabriel Korven äänikirjaa West Endin tytöt ja Täydellinen päivä.
Kaksi Gabriel Korven äänikirjaa West Endin tytöt ja Täydellinen päivä.

Lehdet julkaisevat ahkerasti juttuja siitä, että äänikirjojen markkinat elävät nyt hurjaa kasvun aikaa. Prosentit näyttävät epätodellisen suurilta. HS (25.1.2022) uutisoi, että kaikkien sähköisten kirjojen myyntitulot kasvoivat 29 prosenttia vuonna 2021 ja ”kasvaneeseen myyntiin vaikuttivat erityisesti äänikirjat”. Tuntuu ihan mukavalta, että myös Kati Berg on päässyt trendin harjalle.

Toisaalta on uutisoitu siitäkin, että kirjailijat menettävät tuloja äänikirjabisneksessä. Omakustantajalle sekään ei ole ongelma, koska kaikki on plussaa. Omakustantaja kirjoittaa rakkaudesta lajiin, koska rahaa ei tässä kuviossa juuri näe. Toki poikkeuksiakin on.

Ketkä sitten kuuntelevat äänikirjoja? Hyvin monenlaiset ihmiset monissa eri tilanteissa. Yksi kuuntelee kotitöitä tehdessään, toinen pitkillä automatkoilla, kolmas kävelylenkeillä.

Minä en kuulu heihin. Täytyy tunnustaa, että en ole kuunnellut yhtään äänikirjaa alusta loppuun, en edes omiani. Tätä blogijuttua varten yritin kuunnella Ahnetta, mutta huomasin vain miettiväni, olisiko tuonkin kohdan voinut kirjoittaa paremmin. Tottakai olisi. Kaiken voi aina kirjoittaa paremmin.

Silti olen järjettömän iloinen, että äänikirjat ovat tuoneet uusia lukijoita. Sillä lukemistahan äänikirjojen kuunteleminenkin on, vaikka teksti siirtyykin aivoihin näyttelijän äänen kautta. Uskon myös, että äänikirjat madaltavat lukemisen kynnystä. Ne kulkevat helposti mukana puhelimessa ja niitä voi kuunnella missä ja milloin haluaa.

Kati Berg ei enää ole niin vaikeasti tavoiteltava kuin tähän asti. Hän on yhtä lähellä kuin puhelimesi.

Kati Berg -logo.
No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.