275
post-template-default,single,single-post,postid-275,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14,elementor-page elementor-page-275

Unohda hikipajatennarit – vaadi ekologista, eettistä ja reilua!

Posti toi ovelle paketin. Kenkälaatikosta löytyivät tyylikkäät mustat koristossut, jotka Tuomas oli tilannut. Ne eivät kuitenkaan olleet Converset, ehei – ei mitään hikipajatossuja meille, kiitos!


Uudet Ethletic-tennarit ovat hip ja cool!


Merkki on Ethletic, jonka slogan on fair, vegan and sustainable eli reilu, vegaaninen ja ympäristöä säästävä. Kaikki nämä ovat asioita, joita kuluttaja voi nykyään valita ja vaatia – sen sijaan, että ostaisi tuotteita, joiden valmistusprosessi riistää sekä työntekijöitä että ympäristöä.


Ja yllätys, yllätys: ekologisesti ja eettisesti valmistetut koristossut eivät edes ole kalliimpia kuin normiconverset.


”Ethletic-tennarit ovat kestävät, tyylikkäät ja erittäin hyvät jalassa. Pohjan tuki on parempi kuin monissa lenkkareissa”, Tuomas summaa.


Ethleticin tossut tuntuvat (ja näyttävät!) hyvältä jalassa. Kuva: Tuomas Pelttari.

Nämä ovat jo toiset vegaaniset tennarit meidän huushollissa. Ensimmäiset Tuomas sai synttärilahjaksi kolme vuotta sitten. Vasta tänä kesänä niihin on tullut reikiä ja pohjatkin alkavat olla jo niin kuluneet, että ne eivät enää tue jalkaterää pitkillä kävelylenkeillä. Pihassa ja lyhyillä matkoilla niitä voi käyttää ihan hyvin.


Kun pari kesää sitten kuulin, että Tuomas toivoo synttärilahjaksi koristossuja, päätin heti ostaa eettisesti ja ekologisesti valmistetut. Se olikin yllättävän hankalaa. Marssin kauppaan, josta olin ostanut joskus ”No Sweat” -tossut kummipojalle, mutta se oli lopettanut. Enkä millään muistanut tossujen merkkiä. 


Googlasin ja googlasin, mutta oikein mitään ei tuntunut löytyvän. Vaihtelin hakusanoja ja ehdin jo tuskastua, kunnes päädyin lukemaan asiallista ja innostavaa blogijuttua.


Blogissa esiteltiin muutamia vegaanisia ja ekologisia reilun kaupan tennareita, ja iskin heti silmäni Ethletic-mallistoon. Kun siirryin nettikauppaan, kengät näyttivät ihan sairaan tyylikkäiltä. Taisin klikkailla tossut kotiin saman tien. Otin yhtä numeroa isomman koon, joka osoittautui täydelliseksi.


Edes ensimmäisellä käyttökerralla ei tullut hiertymiä.
Hyvän omantunnon tossut. Kuva: Tuomas Pelttari. 


Ethletic on saksalainen yritys, jonka tossut tehdään luomupuuvillasta ja pohja luonnonkumista. Puuvillaa, kasvatetaan 13 viljelijän osuuskunnassa Pakistanissa, ja tennarit myös valmistetaan siellä. Kun matka pellolta tehtaaseen lyhenee radikaalisti, myös kuljetusten päästöt pienenevät. 


Jos kuulostaa oudolta, että Pakistanissa viljellään luomupuuvillaa, se todella on sitä. Ethleticin johtaja Marc Stolterbeck ja suunnittelija Johanna Balzer perustivat  marraskuussa 2015 Pakistanin ensimmäisen reilun kaupan luomupuuvillaosuuskunnan Basti Jandheerwalan kylään. He tuntevat jokaisen viljelijän henkilökohtaisesti.


Nykyään osuuskunta tuottaa 40 000 kiloa puuvillakuitua vuodessa ja sitä myydään myös muutamille muille ekologiseen vaatteiden valmistajille. 


Osuuskuntaan kuuluvat viljelijät saavat työstään kohtuullisen korvauksen ja bonuksena terveyteen ja koulutukseen liittyviä etuja. Nykyään asiakas voi maksaa nettikaupasta tippiäkin, jos haluaa. Viljelijät toivovatkin, että esimerkin voima toisi Pakistaniin lisää reilun kaupan osuuskuntia. 


YouTubessa on runsaasti videoita kenkien valmistusprosessin vaiheista. Yrityksellä on oma YouTube-kanava, Ethletic TV. Videot löytyvät myös Ethleticin kotisivuilta. Allaolevassa videossa kerrotaan tennareiden valmistusprosessi 90 sekunnissa.Tärkeää on sekin, että pohjissa käytetty aito luonnonkumi on myös saanut FSC-sertifikaatin. Alkuperäketjun sertifiointi jäljittää sertifioitua puumateriaalia koko valmistusprosessin läpi. Se todistaa, että FSC-merkityt tuotteet täyttävät FSC:n vaatimukset metsästä kaupan hyllylle. Kaikissa valmistus- ja kuljetusvaiheissaan FSC-sertifioitu materiaali on pidetty erillään kontrolloimattomasta materiaalista, kerrotaan FCS:n nettisivuilla.

Nettikaupasta löytyy kenkiä myös naisille. Valikoimissa on pirteitä ja kesäisen värikkäitä tennareita. Miltä kuulostaisivat raikkaat kiiviprintit? Suosittelen yhtä numeroa omaa kokoa suurempaa mallia.

Mutta Ethleticin tarina ei ala osuuskunnan perustamisesta ja luomupuuvillan kasvatuksesta. Se alkaa pallosta. Ethletic valmisti maailman ensimmäisen reilun kaupan jalkapallon. Ehkä muistatkin reilun pallon? Minäkin muistan, taisin ostaa sellaisenkin kummipojalle lahjaksi.


En kuitenkaan osannut yhdistää sitä tennarifirmaan, ennen kuin ryhdyin penkomaan kenkien taustoja. Olisi kyllä pitänyt, yrityksen nimihän viittaa suoraan eettiseen urheiluun (ethical + athletics = ethletic).


Vaikka maailmaa ei pelasteta pelkästään shoppailemalla, kuluttajalla on paljon valtaa. Ei ole yhdentekevää, millaisia kulutuspäätöksiä teet. Kun valitset systemaattisesti ekologisen, eettisten ja reilun kaupan tuotteen, muutat maailmaa paremmaksi ostos kerrallaan. Tämä ei tietenkään sulje pois suuren systeemisen ja rakenteellisen muutoksen tarvetta. 


Älä tyydy hikipajojen ympäristöä kuormittavaan pikamuotiin. Vaadi parempaa! Ole mukana suuressa muutoksessa luomassa uutta normaalia!

Vanhatkin tennarit ovat vielä tiukasti menossa mukana. 

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.