274
post-template-default,single,single-post,postid-274,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14

Tänään pelastan maailman syömällä jäätelöä, joka on tehty hävikkibanaaneista

Tyttäreltä tuli meseviesti, jossa oli kuva Bananasajäämä-jäätelöstä. Se on Suomen Jäätelön tämän kesän uutuus, vegaaninen kierrätysbanaanijäätelö.


Kohta maistetaan!


No, pakkohan sitä oli saada. Suomen Jäätelö on ideoinut tuotteen yhdessä K-kauppojen kanssa, joten kipitin heti lähikauppaan, K-Market Verkahoviin. Valikoimissa ei ollut Bananasajäämä-jädeä, vaikka siellä onkin kiitettävän runsaasti muita vegaanijuttuja. 


Kirjoitin meidän kauppiaalle Mikko Vaitilalle sähköpostia ja ehdotin Bananasajäämää valikoimiin. Jo samana iltana kauppias vastasi ja kertoi tilanneensa jäätelöä. Kiitin häntä vuolaasti. Tätä voi kutsua salamannopeaksi toiminnaksi ja erinomaiseksi palveluksi.


Bananasajäämää kehotetaan sulattamaan 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Väri on ihanan keltainen: banaanin, kurkuman ja sitruunan liitto.


Banasaajäämän konsepti on nerokas. Pääkaupunkiseudun K-ruokakauppojen myymättä jääneet banaanit lastataan kauppoja kiertävään biokaasuautoon ja kuljetetaan Vantaalle jäätelötehtaaseen. Siellä ne kuoritaan käsin ja keitetään. Massasta valmistetaan vegaanista jäätelöä, joka pakataan kartonkirasioihin, kuten muutkin Suomen Jäätelön tuotteet.


Rakenne on täydellinen ja jäätelö maistuu oikeasti banaanilta..

”Tosi raikas maku. Sopii hellepäivään. Tulee virkistynyt olo,” Tuomas sanoo ja lusikoi jäätelöä.


Olen samaa mieltä. Jäätelö on kevyttä ja hiukan sorbettimaista eikä siitä jää janoa kieleen. Banaanien maku on selkeä, niitä onkin 25% jäätelöstä. Mausteina on käytetty sitruunamehua, kurkumaa ja vaniljaa. Ihanaa!


Kaikki meni. Tätä me ostamme lisää!

Tyhjän paketin voi huuhtaista ja laittaa kuivana kierrätykseen.


Vaikka jäätelö valmistetaan pääkaupunkiseudulla, sitä voidaan tilata kaikkiin Suomen K-ruokakauppoihin. Se on vegaaninen, laktoositon ja gluteeniton. 

On hienoa, että juuri Suomen Jäätelö on K-kauppojen yhteistyökumppani. Pidän kovasti heidän visiostaan: Asiat ovat yleensä parhaimpia, kun ne pidetään yksinkertaisina. 

Kartonkipakkaus on selkeän tyylikäs ja tunnistettava. Sinivalkoiset raidat lainehtivat paketin kyljessä kauniisti. Tehostevärinä on himmeä kulta. Pakkaus viestii samaa kuin firman brändi: yksinkertainen on kaunista.

Pakkaus on tyylikäs. .


Maitopohjaisissa jäätelöissään Suomen Jäätelö käyttää ainoastaan Suomenkarjan maitoa. Alkuperäisrodun lehmien maito sopii jäätelöön, koska se on luontaisesti rasvaista ja valkuaispitoista. Jäätelöissä ei käytetä esansseja eikä keinotekoisia väriaineita. 


Normijäätelöissä on kahdeksan perusmakua: kuusi, maito, raparperi, kauramaito, lakritsi, pistaasi, suklaa ja vanilja. 


Lisäksi Suomen Jäätelö valmistaa sesonkituotteita, joissa käytetään kotimaisia marjoja. Niitä saa vain silloin, kun marjat ovat kypsiä. Lisäksi jouluna saa glögisorbettia, pääsiäisen maku on klementiini ja ystävänpäivän jäätelöön tulee ruusunlehtiä.


Kannattaa tutustua Suomen Jäätelön eleganttehin, dynaamisiin ja informatiivisiin nettisivuihin. Siellä on tarkat tiedot jokaisesta jäätelöstä: raaka-aineista, ravintoarvoista ja siitä, ovatko ne gluteenittomia, laktoosittomia tai vegaanisia. Esimerkiksi Tumma suklaa on tehty kauramaitoon ja on vegaaninen.

Bananasajäämän kehittäminen on reaktio ruokahävikkiin, joka on massiivinen ja ihan turha ongelma. Ostan usein laareissa pyöriviä yksittäisiä banaaneita juuri siksi, etteivät ne menisi haaskuun.

Seinäjoella ihastuin ruokakauppaan, jossa ongelma on käännetty hilpeäksi ratkaisuksi: yksittäiset banaanit on nimetty sinkuiksi ja laitettu eri laariin. Näin pinta pysyy kauniimpana, koska sinkkubanskut eivät kolhiinnu. Jos haluaa vain muutaman banaanin, ei tarvitse ostaa kokonaista terttua.

Suomen Jäätelön Facebook-sivuilla on hellyttävä video yksinäisestä ja surullisesta, vähän kolhiintuneesta banaanista, jota ennen kutsuttiin ylijäämäbanaaniksi. Nyt se on onnellinen jäätelöbanaani.Kolmen vuoden takaisen tilaston mukaan suomalainen tuottaa keskimäärin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa, mikä tarkoittaa noin kiloa parissa viikossa. Hävikki keventää suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa. Ilmastovaikutus on sama kuin 110 000 auton päästöt. 

Vuositasolla noin 400 miljoonaa kilo ruokaa menee Suomessa roskiin. Se tarkoittaa 7800 rekka-auton letkaa. Rahassa mitattuna ruokaa hävitetään tässä maassa noin 500 miljoonalla eurolla. 

Vihanneksia menee haaskuun eniten. Ne on pitänyt ensin viljellä ja kasvattaa. Sato pitää korjata. Jo siihen kuluu energiaa. Siihen päälle tulevat kuljetukset, säilytys tukkukaupoissa ja vähittäiskaupoissa ja lopulta asiakkaan kotona, johon ne on ensin pitänyt kuskata jollakin konstilla.
Siksi tervehdin ilolla kaikkia innovaatioita, jotka vähentävät hävikkiä. Kuluttaja astuu kuvaan siinä, että kokeilee ennakkoluulottomasti uusia tuotteita.


Nyt voit pelastaa maailman syömällä hävikkibanaaneista tehtyä jäätelöä. Melko kivaa.

Syö banskuhävikkijäätelöä ja tee maailmasta vähän parempi paikka.No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.