Tunnisteet

keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Kaiken käsikirja nuorelle


Hyvän sään aikana -verkkomediasta ja -kirjasta tutut toimittajat Silja Annila, Sanna Pekkonen ja Kaisa Uusitalo ovat kirjoittaneet nuorille selkokielisen opaskirjan ahdistuksen, nuoruudessa navigoimisen, ilmastonmuutoksen ja jatkuvien huonojen uutisten aiheuttamaan maailmantuskaan. 

Weltschmerz on tunne, jota potee varmaan jokainen sukupolvi vuorollaan, mutta nykynuorten kohtaama maailma on paljon uhkaavampi, monimutkaisempi ja ahdistavampi kuin se, jossa itse vartuin. Muistan silti kirkkaasti, miten asioiden tiedostamista seuraava tuska pyyhkäisi yli, lannisti ja teki voimattomaksi. Yritin selviytyä siitä puhumalla tuntikausia kavereiden kanssa. 
Tekoja Nyt,
Maailmanpelastajan käsikirja innostaa toimintaan! Kuva: Ella Kiviniemi.

Tekoja nyt: Maailmanpelastajan käsikirja lupaa johdannossa ”auttaa lukijaa ymmärtämään tätä maailmaa ja valottaa myös sitä maailmaa, jota kohti olemme menossa. Siinä välissä olet sinä. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa.”

Olisipa meillä ollut tämä kirja! Miten paljon vahvemmiksi olisimmekaan tunteneet itsemme, miten paljon tietoa ja vertaiskokemuksia olisimme saaneet. Mitä olisimmekaan uskaltaneet tehdä? 

Tekoja nyt -kirjassa lukija otetaan heti ensimmäisellä sivulla mukaan toimivaksi subjektiksi, mikä on olennainen oivallus. Maailmantuskasta imetään uusiutuvaa energiaa tekoihin, joilla muutetaan maailmaa. 

Kirjaa ei tarvitse heti lukea alusta loppuun, vaan sitä voi selailla ja lukaista kiinnostavia kohtia. Kuva: Ella Kiviniemi.

Kirjassa otetaan käsittelyyn 15 järkälemäisiä aihetta, jotka on jaoteltu kolmeen osaan: yhdenvertainen maailma, kestävä maailma ja vaikuttava maailma.

Jokaisessa osassa on suunnilleen samanlaisena toistuva, jäntevä rakenne: 

  • ingressi, jossa kerrotaan asia tiivistetysti ja herätellään ajatuksia
  • infopiste: Tiedä ainakin nämä on faktalaatikko, johon on puristettu timantinkovaa perustietoa kyseisestä aiheesta
  • syventävä osuus, jossa laajennetaan teemaa ja kysytään Mitä on jo tehty? ja kerrotaan Mikä on vielä pielessä?
  • Tiesitkö? -kohdassa esitetään jokin erityisen ravisteleva kysymys, joka saa aivot kääntymään uuteen asentoon
  • Tekoja NYT! -osuudessa ehdotetaan konkreettista toimintaa, johon nuori voi osallistua ja vaikkkapa ryhmiä, joihin voi hakeutua mukaan
  • Sukella syvemmälle -osuudessa vinkataan podcasteja, blogeja, lukuvinkkejä, sometilejä ja Areenan dokumentteja, jotka kasvattavat ymmärrystä
  • Q&A, Questions & Answers, jossa esitellään tyypillisimmät aiheeseen liittyvät kysymykset ja myös kysymysmuotoon puetut uskomukset ja ennakkoluulot

Sukella syvemmälle -osuudesssa neuvotaan, miten hankkia asiasta lisää tietoa. Kuva: Ella Kiviniemi.

Jämäkkä rakenne ja tiiviit lauseet ovat kädenojennus niille nuorille, jotka eivät jaksa lukea pitkiä tekstejä. Toisaalta tekstit on kirjoitettu niin journalistisesti, taitavasti ja kunnianhimoisesti, että aikuinenkin lukija nauttii lukemisesta ja oppii koko ajan uutta. 

Sain kustantajalta kirjasta jonkinlaisen e-kirjan dummy-version, jota ei oltu taitettu. Ihmettelin oppikirjamaista ja ankeaa tunnelmaa, kunnes näin tyttäreni oikeasta kirjasta ottamat kuvat! Kirjahan on pirteä ja energinen, täynnä väripintoja, muotoja ja hauskoja graafisia jippoja. Väripaletti on kirkas: vihreää, pinkkiä, keltaista. Täydellinen lahjakirja nuorelle kaikkiin tilanteisiin!

Rouhean kokemuksen äänen kirjaan tuovat tunnettujen nuorten vaikuttajien haastattelut, joita on ihanan paljon. Napakat puheenvuorot on kirjoitettu minämuotoon ja ne kumpuavat omista kokemuksista. Haastatteluissa lukija kohdataan silmien tasalta, kohtalotoverina. Kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot ovat olennaisia, varsinkin jos nuori on aivan yksin pulmiensa kanssa tai ei uskalla puhua niistä kenellekään.

Haastateltavat on valittu erittäin tarkasti ja fiksusti. Kirjassa ovat mukana mm. Miska Karhu, Natalia Kallio, Tuure Boelius, Seksikäs Suklaa, Antti Rönkä, Maiju Voutilainen, Henrietta Kekäläinen, Atte Ahokas, Pipsa Valkeila ja Enni Rukajärvi.

Kokemusasiantuntijoiden haastattelut tuovat hankalatkin asiat lähemmäksi lukijaa. Kuva: Ella Kiviniemi.


Yhdenvertainen maailma -osuudessa käsitellään ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, rasismia, köyhyyttä, kiusaamista ja mielenterveyttä.

Näihin teemoihin liittyy pulmia, jotka polttelevat varmasti monen nuoren mielessä. Sellaisia, joista ei oikein tiedä, keneltä kysyisi. Monet asiat ovat niin intiimejä, että niistä puhuminen vaatii luottamuksellisen suhteen mielellään aikuiseen ihmiseen. Sellaista ylellisyyttä läheskään kaikilla nuorilla ei ole.

Mutta voisin kuvitella, että jos kiusattu nuori lukee vaikkapa Antti Röngän koskettavan rehellisen haastattelun tai Seksikkään Suklaan superenergisen ja voimakkaan tekstin, hän saa niistä voimaa jaksaa pahimman yli.

Kestävä maailma -osuudessa kirjoittajat tuntuvat todella pääsevän lentoon. Ilmastonmuutos, ruoka, koti, liikkuminen ja matkailu, kuluttaminen, kierrättäminen, luonnon monimuotoisuus ja eläinten oikeudet ovat heille niin tuttuja ja sisäistyneitä  aiheita, että he osaisivat kirjoittaa niistä vaikka silmät kiinni. 

Ihailen viileää tapaa, jolla faktat nostetaan esiin. Myös asiantuntijahaastattelut on tehty niin lyhyiksi ja selkeiksi, että ne eivät uuvuta nuorta lukijaa. Mitä on jo tehty? & Mitä on vielä pielessä? -kysymykset toimivat tässä osuudessa erityisen hyvin. 

Totaalinen lohduttomuus ilmastonmuutoksen edessä saa ihmisen helposti lamaantumaan, mutta kirjoittajat onnistuvat lisäämään kolossaalisiin ongelmiin duurisointuja, pieniä ja vähän isompiakin onnistumisia. Ne tekevät ajatuksista hiukan keveämpiä ja antavat suhteellisuudentajua, mikä taas lisää toivoa ja voimaa toimia.


Kirjoittajat ovat perehtyneet erityisesti Ilmastonmuutokseen. Kuva: Ella Kiviniemi.


Vaikuttava maailma -osuus tarjoaakin nuorelle työkalupakin toimintaan ja vaikuttamiseen. Ja nämä vasarat ja naulat ovat kovassa iskussa! 

Veikkaan, että tämän osuuden lukeminen tekisi hyvää monelle aikuisellekin. Kovinkaan moni ei jaksa ottaa selvää esimerkiksi kansalais- ja kuntalaisaloitteen tekemisestä tai mielenilmauksen järjestämisestä. Myös medialukutaidosta ja fiksun somekeskustelun opettelemisesta on hyötyä.

Kirjassa kannustetaan nuoria myös tutkimaan erilaisia ammatteja ja opiskelemaan sellaista alaa, jossa voi vaikuttaa asioihin. Mikä loistava idea! Sukulaisten kaavamaisesti ehdottelemien juristien ja ekonomien lisäksi on olemassa liuta uusia, kiinnostavia ammatteja, joissa voi tehdä oikeasti vaikuttavaa työtä. 

Kirkkaat väripinnat houkuttelevat lukemaan. Kuva: Ella Kiviniemi.


Suosikkilukuni kirjassa on nro 17: Pysy pinnalla järkevässä keskustelussa. Luku alkaa lauseella Miksi kaikki ovat koko ajan niin vihaisia? ja pureutuu siihen, miksi vastakkainasettelu väärinymmärrys ja jopa viha ihmisten välillä lisääntyvät. 

Oman kokemuksen mukaan varsinkin somen ilmastonmuutoskeskustelut ovat hankalia. Pinna palaa helposti, koska kumpikin keskustelija kokee olevansa oikeassa. Kirjassa myönnetään, että tunteisiin menevä keskustelu onkin vaikea pitää rauhallisena. Mahdotonta se ei silti ole.

Tässä muutama kirjan vinkki: kuuntele toista oikeasti, kerro omasta kokemuksestasi, ihmettele ääneen ja kysy suoraan, älä pelkää vastakkaista mielipidettä ja tunnista myös omat tunteesi. Lopuksi muistutetaan vielä, että kenenkään ei tarvitse sietää vihapuhetta. Koskaan.

Kotona asuville nuorille on tarjolla myös oivallisia välineitä vastahakoisen perheen taivuttelemiseen: ole zen ja varaudu perustelemaan, tsemppaa perhettä muutokseen ja anna heille aikaa. Kaikki taitoja, joita nuori tulee varmasti tarvitsemaan myöhemminkin elämässään.

Akuuttiin maailmantuskaan löytyy ensiapulaukku ihan kirjan lopusta. Siihen kannatttaa palata aina, kun tuntuu oikein pahalta tai toivottomalta: uskalla kohdata ahdistus, älä jää yksin, kuuntele myös positiivisia tulevaisuuksia, ole välillä offline, löydä omat tekosi ja lopuksi - hengitä syvään ja ryhdy toimeen.

Kirjan lukeminen on vapauttava ja voimauttava kokemus. Siitä jää vahva tunne, että jokainen voi ja jokaisen kannattaa vaikuttaa, koska kaikilla teoilla tai tekemättä jättämisillä on merkitystä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse johtaa mielenosoitusta megafoni kädessä. Tärkeintä on, että jokainen löytää itselle sopivat, luontevat vaikuttamisen keinot. Niitä riittää ihan kaikille.

Joten: hengitetään syvään ja ryhdytään toimeen! Ja hankitaan tätä kirjaa lahjaksi niin monelle nuorelle kuin mahdollista.

Maailmantuskan voi jalostaa toiminnaksi. Kuva: Ella Kiviniemi. 

E-kirja on saatu kustantajalta. Kuvat Ella Kiviniemi, kuvauspaikka kimppakämppä Helsingin Etu-Töölössä, kädet kuviin lainasi naapurin tytär, joka on juuri päättänyt nelosluokan.

Annila, Silja - Pekkonen, Sanna - Uusitalo, Kaisa:
Tekoja nyt: Maailmanpelastajan käsikirja.
Otava 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti