Tunnisteet

maanantai 11. toukokuuta 2020

Muumimukifanin inventaario

Miehen suosikkeja ovat Esi-isä sekä Tiuhti ja Viuhti vihreä.

Ystävälläni Tarjalla ja minulla on yhteinen traditio: otamme joka kevät käyttöön kesäiset muumimukit ja siirrämme talviset muumimukit astiakaappiin odottamaan syksyä. 

Tämä kertoo varmaan siitä, että a) meillä on molemmilla melko runsaasti muumimukeja ja b) olemme järjestelmällisiä (paitsi minä) c) meidän lapset ovat syntyneet ysikytkuvun alussa, jolloin muumimukibuumi alkoi.

Tänä keväänä oma rituaalini jäi äitienpäivän viikonloppuun. Se on historiallisen myöhään. 

Ehkä se johtui siitä, että koko viime talven odotin oikeaa talvea, jota ei oikeastaan koskaan tullut. Ainakaan Turussa. Sen sijaan tuli tämä koronakevät. Karanteenissa olisi kyllä ollut aikaa, mutta ajatukset olivat muualla. 

Siinä koko kattaus.

Nyt sitten lastasin kaikki muumimukit keittiön pöydälle ja ajattelin laskea ne. Sen sijaan ryhdyinkin tutkimaan mukeja ja muistelemaan, miten ja milloin mukit olivat meille päätyneet. Teema-sarjaan kuuluva muki tuntuu hyvältä käteen ja sen muotoilu on tyylikäs ja linjakas. 

Tummansininen Pullopostia, tai Pullopostia, on aivan ensimmäisiä ostoksia. Se on viides tuotantoon päässyt muki, jota on valmistettu 1991-1999. Kuvitus on peräisin Muumit sarjakuva-albumista nro 3.

Aito ysärimuki. Tästä on juotu monet iltakaakaot.

Ella syntyi vuonna 1991, joten muki on ostettu ehkä 1993-94. Koko Muumibuumi osui hänen parhaaseen lapsuuteensa. Pullopostia-mukista onkin juotu monet iltakaakaot. 

Kun Ella oli lapsi, asuimme Helsingissä. Silloin kun Arabian astioita vielä tehtiin Helsingin Arabiassa, piipahdin usein tehtaanmyymälässä. Siellä oli viehättävä tunnelma. Oli kivaa ihastella sarjojen muotoja ja kuvioita. Teemaa selkeämpää ja käytännöllisempää sarjaa en ole löytänyt.

Vaikka lapsi kasvoi, mukien ostaminen ei loppunut -  itse asiassa se vaan kiihtyi. En ole koskaan pitänyt itseäni varsinaisesti keräilijänä, mutta muumimukeja en voinut vastustaa.

Kokoelmani on rakentunut täysin sattumanvaraisesti ja spontaanisti. En hanki mukeja niiden arvonnousun takia. Millennium-muki taitaa olla nykyään arvokkain mukini, vaikka en minä siitäkään haluaisi luopua.

Millennium-muki.


Hosuli  löytyi kirpparilta ja sitä on tullut rakas.

Tuomas osti Hosulin kirpparilta Helsingistä ja Talvinuotion kirpparilta Turusta. Hosulista on tullut yksi rakkaimmista mukeista, jota käytetään ympäri vuoden.

Kesämukeista rakastan ehkä eniten Primadonnan hevonen -mukia. Hepatyttö on aina heppatyttö ja ehkä turkoosissa valkopilkullisessa otuksessa on ripaus Peppi Pitkätossun Lilla-Gubben -hepoa. Myös Juhannus, Toven juhlat sekä Niiskuneiti ja Runoilija ovat lemppareita.

Primadonnan hevonen. Tove Janssonin 100-vuotisnäyttelyssä näin myös oikean hevosfiguurin.


Miehen suosikkeja ovat ainakin Tiuhti ja Viuhti Vihreä, Muumitalo sekä Esi-isä. Niitä käytetään ympäri vuoden.

Tuomas toi kerran työmatkalta tuliaisena Pidä Ruotsi siistinä  -erikoismukin, joka oli myynnissä keväällä 2015 ja suunnattu lähinnä vain Ruotsin markkinoille. Se on ollut vitriinikaapin komistus, josta ei ole juotu vielä kertaakaan, mutta tänä kesänä aiotaan.

Pidä Ruotsi siistinä. Tarrakin on vielä kiinni.

Kun järjestimme viime vuonna kesäjuhlat, konseptiin vaikuttivat Toven juhla, Hurraa! ja Juhannus -mukit. Ja Halusin ehdottomasti muumitunnelmaa, luonnonkukkia ja värillisiä lamppuja elokuun iltaan, ja niitä myös sain.Inspiraatiota kesäjuhliin: Toven juhla, Juhannus ja Hurraa! 


Olemme antaneet ulkomaisille vieraille läksiäislahjaksi muumimukeja. Lumilyhty lähti Ranskaan ja Muumipappa purjehtii päätyi Tanskaan. Ystäväni Tarja on antanut muumimukeja lahjaksi myös aikuisille lapsilleen. Nostalgia on niin vahvaa.

Muumipappa purjehtii -muki seilasi Tanskaan.

Mukien ostaminen hyytyi siinä vaiheessa, kun tuotanto siirrettiin Helsingistä Arabian tehtailta Thaimaaseen. En tiedä, kuvittelenko vain, mutta tuntuu siltä, että mukien laatukin on heikentynyt.

Vaikka on niitä ennenkin särkynyt. Ainakin Ruusutarha, Haisuli ja Talvimetsä ovat sirpaleina.

Toisia Mukeja taas on kaksin kappalein: tuplavarmistus löytyy Toven juhla-, Muumitalo-, Lumileikkejä-Hiihtäen kera herra Virkkunen- ja Muumimamma aprikoosi -mukeista.

Tätä kirjoittaessa tuli taas himo hankkia lisää muumimukeja. Toivelistalla ovat ainakin Ystävyys, Muumilaakso, Kesäteatteri, Delfiinisukellus, Joulumuki, Jouluyllätys, Lumihevonen ja Hento lumisade. Auts! Tulipa pitkä lista.

Entä mikä on inventaarion lopputulos? En laskenut. En pidä numeroista. Pidän muumimukeista, koska ne nyt vaan ovat maailman parhaita kahvimukeja. Kesämukeja.

Jos kiinnostuit, linkin takaa löytyy täydellinen lista muumimukeista.2 kommenttia:

 1. Ihana postaus! <3 Minä olen muumimukien myöhäisherännäinen ja sitten ilmaantuikin hyllyyni parin vuoden aikana monta mieluisaa muumia kerralla. Teillä on näköjään useita samoja lemppareita, kuin meilläkin. Omaa Graalin maljaani, eli Primadonnan hevosta haikailin peräti pari vuotta, ennen kuin sain aikaiseksi hankkia sen Torista, vaikka se eihän se siis kovin vanha, kallis tai harvinainen olekaan.
  Thaimaassa valmistaminen harmittaa kovasti, olisi ihanaa kun nämä voisivat olla täysin kotimainen ylepeydenaihe.

  Töissä taisikin olla kahvipöydässä puhetta myös Lena Furbergin Hevoset -mukeista, joiden kauneus vetosi minuun vähän turhankin paljon, joten Lumi, Kuura, Tiuku sekä Kuutamo tekivät seuraa muumeille ja äiti sai joululahjaksi Kuuran.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Anteeksi, että vastaan näin myöhään. Huomasin kommenttisi vasta nyt. Kiva, että meillä on samoja suosikkeja. Ja kiitos, että esittelit minulle nämä Leena Furbergin mukit - todella suloisia. Voi olla, että ainakin Kuura, Kuutamo, Lumi ja Tiuku ilmestyvät jossain vaiheessa meillekin...

  VastaaPoista