283
post-template-default,single,single-post,postid-283,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14

Mestaruussarjan sukkia


Varrettomat sukat ovat ihania kesällä. Nilkat tuulettuvat ja sukat suojaavat jalkoja hiertymiltä. Kuva: Tuomas Pelttari.
Aikuinen tyttäreni on niitä, jotka kulkevat rikkinäisissä, eri paria olevissa sukissa. Hänellä on pää täynnä valokuvia, kameroita, videoiden editointia ja ties mitä visuaalisia projekteja. Arkielämä tahtoo olla kauniisti sanottuna boheemia.


Hän saa tietenkin elää niin kuin tahtoo, mutta olen silti halunnut pitää huolta yhdestä perusasiasta – sukista. Ei haittaa, vaikka ne ovat eriparia, mutta reikäiset sukat eivät lämmitä.


Ennen kuin korona sulki Uudenmaan rajat, ehdin työmatkalla kuskata hänelle Turusta Helsinkiin ison kassillisen Tampereella valmistettuja Sukkamestareiden merinovillasukkia. Niissä jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä, koska merinovilla on kevyttä ja lämmintä ja siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta. Ja hän on pysynyt terveenä koko kevään!


Olen itsekin kulkenut jo monta talvea mustissa ja harmaissa merinovillasukissa. Lempparini ovat villaiset polvisukat, jotka lämmittävät ihanasti talven viimoissa. Merinosukat ovat oivallinen valinta myös siksi, että vanhan puutalokotimme lattiat ovat aina vähän vetoiset. 


Sukkamestareiden käyttämä merinovilla on mulesing-vapaata eli lampaiden hyvinvointi on otettu huomioon kasvatuksessa. Sukkamestarit oli ensimmäisiä suomalaisia yrityksiä, jonka näin ilmoittavan itse, että heidän tuotteensa ovat lammasystävällisiä. Asiakkaan ei tarvinnut sitä erikseen tivata. Sitäkin olen tehnyt ja saanut kaikenlaisia kierteleviä ja välttelevä vastauksia. Yläfemmat mestareille!

Olen fanittanut tätä tamperelaista sukkatehdasta jo vuosikausia. Aivan erityisen arvokkaana olen pitänyt sitä, että firmalle olennaisen tärkeitä arvoja ovat ekologisuus ja eettisyys. He myös tuovat sitä rohkeasti ja raikkaasti esiin. Siitä kertoo vaikkapa uusi kierrätysmateriaaleista valmistettu sukkasarja, jonka tuotanto on avattu kokonaan Sukkamestareiden verkkokaupan sivuilla.


Kierrätyssukilla voi tassutella hyvällä omallatunnolla kesään.
Tämä blogikirjoitus onkin tehty yhteistyössä Sukkamestareiden kanssa. Sain heiltä kierrätysmateriaaleista valmistettuja sukkia testattavaksi.


Kun sukat saapuivat, niitä piti heti hypistellä. Kierrätysmateriaali tuntuu käteen miellyttävältä. Ja kun sukan vetää jalkaan, se tuntuu Iholla kevyeltä, joustavalta ja napakalta. Ja heti välähti, minkä kenkien kanssa mitäkin sukkaa haluan käyttää. 

Raitasukissa tuntee itsensä vähän Peppi Pitkätossuksi!


Miehellekin löytyi tyylikkäät kierrätyssukat tennarikauteen.


Kierrätysmateriaalisukkien valitseminen on ympäristöteko


Kierrätysmateriaalisukkien langat on valmistettu tekstiilijätteistä luontoa säästävillä menetelmillä. Sukkamestarit käyttävät materiaalina recover® lankoja, jotka valmistetaan suljetusssa systeemissä. Tekstiilijätteen lisäksi raaka-aineista noin puolet tulee – kyllä – kierrätetyistä muovipulloista!


Raaka-ainetta ei värjätä, vaan kuidut erotellaan värien mukaan: punaisista vaatteista on tehty punaisia lankoja, harmaista vaatteista harmaita ja sitä rataa.
Sukkamestareiden visuaalinen ilme on selkeä ja kaunis. Rakastan polvisukkia! Ne tuovat lapsuuden mieleen.


Keritäänpä kierrätyslankakerää vähän auki ja vilkaistaan, mitä se sisältää:


Kierrätyspuuvillalanka:
25% kierrätettyä puuvillaa
45% kierrätysmuovipulloista valmistettua polyesteriä
30% Tencel® kuitua


Kierrätysvillalanka:
35% kierrätettyä villaa
50% kierrätysmuovipulloista valmistettua polyesteriä
15 % polyamidia


Vaikka muovijätteen osuus materiaalissa on noin huikea, sukat eivät tunnu yhtään tekokuituisilta. Ja minä aistisin sen heti, koska ihoni ei hyväksy lainkaan tekokuidun  kosketusta. Kierrätyssukissa on päinvastoin poikkeuksellisen miellyttävä, luonnollinen tuntu. Ne hengittävät ja lämmittävät. Jaloilla on hyvä olla.


Mitä vaikutuksia kierrätysmateriaalien käytöllä sitten on ympäristöön? Ensinnäkään puuvillaa tai bambua ei tarvitse kasvattaa ja kastella eikä myrkyttää tuholaisia vastaan. Siksi kierrätysmateriaalin käyttäminen pienentää hurjasti energian ja veden kulutusta, vähentää hiilidioksidipäätöjä sekä myrkyllisten kemikaalien päästöjä. 


Myös muovipulloja on järkevämpää hyödyntää tekstiileissä kuin jättää kellumaan valtavina lauttoina meriin. Eikä lampaaltakaan riistetä villaa turhaan, jos siitä voidaan tehdä monta kertaa uusia vaatteita, tässä tapauksesa sukkia.


Sivuilla on myös linkki videoon, josta voi nopeasti hahmottaa, miten kierrätettyjen raaka-aineiden valmistuksessa käytetty suljettu systeemi toimii. Vilkaise video kierrätetyn materiaalin valmistuksesta.


Itse recover® ilmoittaa säästäneensä vuonna 2019 ympäristöä näin paljon: 


40 miljardia litraa vettä
2,9 milj. kg epäpuhtauksia 
142 milj. kWh energiaa
2,7 milj. kg tekstiilijätettä
54,5 milj. kg hiilidioksidipäästöjä
8,7 milj. muovipulloa
6,7 milj. m2 maankäytöstä


Luvut ovat järkälemäisiä. Mieleen ponnahtaa kysymys, miten paljon vaateteollisuus oikein kuluttaa vettä, energiaa ja maata?


Missä sinun sukkasi on valmistettu?


Sukkamestarit valmistavat sukkia myös uusista raaka-aineista. Kaikissa sukissa on sopivassa suhteessa sekä kaikkein laadukkaimpia luonnonkuituja että muita, käytännöllisyyttä lisääviä materiaaleja. 


Luomupuuvillasukkiin käytetty puuvilla on GOTS-sertifioitua, samoin kuin koko luomupuuvillasukkien toimitusketju. GOTS-sertifikaatti takaa sen, että sekä luontoa että työntekijöitä kohdellaan eettisesti.


Tekniset sukat on valmistettu monikerrosrakennetekniikalla: Kun eri raaka-aineita käytetään kerroksittain, saadaan sukkaan mukavuutta lisääviä ominaisuuksia. Niitä ovat ennen muuta kestävyys ja kosteuden siirto iholta pois. 


Kierrätysmateriaalista valmistetuissa UpHill Hetta -vaellussukissa tekee heti mieli lähteä pitkälle kävelylle.
Missä sinun sukkasi on valmistettu? Minun sukkani tehdään Suomessa ja niillä on Avainlippu.  


Ehkä sinäkin haluaisit käyttää mestareiden tekemiä sukkia? Sukkamestarit tarjoavat sukkia niin hillityille tyypeille kuin hulluttelijoille, arkeen ja juhlaan, kesään ja talveen. Lisäksi valikoimasta löytyy myös suuria ja leveitä kokoja sekä kiristämättömiä sukkia. 

Tsekkaa hei täältä! Sukkamestarit

Väsyneet jalat on hyvä nostaa ylös. Samalla voi ihailla polvisukkien kaunista tekstuuria.


No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.