Tunnisteet

lauantai 18. huhtikuuta 2020

Skandinaavisia soundeja Vaasasta


Perjantai 17.4. oli jälleen onnenpäivä! Lounatuuli lennätti Turkuun Gotlannin Visbyssä äänitetyn The Heartbeat Bandin sinkun Wonder

Aina kun kuuntelen HBB:tä, sisälläni näyttää ja tuntuu samalta kuin tässä kuvassa, jonka olen ottanut Vaasan rannassa eräänä onnellisena iltapäivänä.

HBB:n musiikki tuntuu tältä.


”Vaasan ylpeydeksi” kutsuttu yhtye kuvailee itse musiikkiaan näin: melancholic music from the cold north. Se on täsmällinen määritelmä, jossa pohjoinen ulottuvuus kattaa koko Skandinavian. Bändi on tehnyt lähes kaikki levynsä Ruotsissa.

Mutta nyt Wonder tulevalta albumilta Visby.Wonder kietoo kuulijan viileään usvaan, johon haluaa sukeltaa ja jonka peittoon voisi jäädä hetkeksi tai ehkä lopullisesti. Laulu on silkkisen pehmeää, ja sen kontrastina tukeva basso jytistää eteenpäin kuin dieselmoottori. Bassolinja tuo mieleen heikkoja kaikuja tanskalaisen Kashmir-yhtyeen biisistä Aftermath.

Bändi kertoo Instagramissa Visby-albumin äänityssessiosta. Oli kesäkuu 2019, sää oli aurinkoinen ja lämmin. Studion ikkunoista näkyi meri ja Visbyn rantaa, ehkä satamaa. Ikkunat avattiin aina ottojen välillä. Joskus ne kuitenkin unohdettiin sulkea, ja albumilla kuuluu myös Gotlannin rannikon laulua. 

Studio näyttää kuvissa suloisen kodikkaalta, mutta tuottaja Tobias Fröberg toisteli muusikoille mantraa, jonka oli tarkoitus viedä bändi himmeisiin ja vaarallisiin sfääreihin. ”It’s dark and foggy, you have been driving your pickup from dusk till dawn with luggage that should not see daylight.”

Vaikka Wonder onkin bändille tyypillistä, läpikotaisin hienostunutta, melodista ja täydellisyyteen asti tuunattua matskua, biisissä on myös viiltävän terävä reuna, jotain salaperäistä, ehkä aavistus uhkasta.

Bändin keulakuvia ovat suvereenit solistit Felicia Ericsson ja Marcus Granfors. Kun Felician sensuelli, samaan aikaa heleä ja käheä ääni kietoutuu Macken puhtaaseen, hopeiseen lauluun, lopputulos on ainutlaatuinen. Yhtyeen soitto on solmiutunut yhteen orgaaniseksi kudelmaksi, joka hengittää syvään. 


Felicia Ericsson ja Marcus Granfors. Kuva: Andreas Haals.


Visby Spotify

HBB:n sofistikoitunut soundi ei kuulosta lainkaan suomalaiselta, mitä se sitten tarkoittaakin. Yhtye on ilman muuta maailmanluokan bändi, joka on tehnytkin kiertueita ainakin Saksassa. Yksi ystäväni ei meinannut, millään uskoa, että bändi tulee Vaasan seudulta. Hän taisi vakuuttua vasta, kun oli käynyt Nauvossa keikalla. Pakko myöntää, että olen siitä aika kateellinen, koska itse en ole nähnyt koskaan bändiä livenä.

Silti olen palvonut yhtyettä vuodesta 2014 eli ihan alusta asti. HBB:n tarina alkoi, kun ruotsalainen tuottaja Andreas Dahlbäck kuuli demonauhoituksen, jolla Felicia ja Macke lauloivat pelkän kitaran säestyksellä. Andreas Dahlbäck rakasti kuulemaansa ja halusi tehdä heti levyn bändin kanssa. 

Albumi Sailor Heart äänitettiin Tukholmassa ja yhtye oli esillä Ruotsin mediassa. Albumi sisältää ehkä bändin tähän asti tunnetuimman hitin Hands That Built. Se on kunnianosoitus esi-isille heidän raskaasta työstään ja rakkaudentunnustus muusikoiden juurille Pohjanlahden rannikolla. ”Hands” sai valtavasti suitsutusta ruotsinkielisellä rannikkoseudulla, mutta veikkaan, että moni ei ole sitä koskaan kuullut.
HBB:n biisien tekstit eivät muutenkaan ole ihan sitä kevyintä pophattaraa. Esimerkiksi yksi lemppareistani, komeasti soiva stadion-biisi Spring on rakkauslaulu, jossa arvostetaan parisuhteen pysyvyyttä. Sehän on ihan jotain muuta kuin normihittien maaninen rakastumisen tila. Mutta kuunnelkaa itse.

Up North on minulle ehkä henkilökohtaisin biisi. Kun kuuntelen sitä, kuvittelen itseni Vaasaa huuhtovan Merenkurkun rantaan. Se on henkinen turvasatama, johon pakenen, kun olen ahdistunut ja haluan rauhoittua. Siellä on kaikki hetken hyvin, siellä olen turvassa.There’s a place where I belong. 


Vuonna 2016 julkaistiin Pills, joka nauhoitettiin Uumajassa ja Tukholmassa. EP:n tuotti alun perin Vaasasta kotoisin oleva Markus Sjöberg. Pills jäi yllättävästi aivan turhan vähälle huomiolle, vaikka siinä on rentoja, raikkaita biisejä, kuten Story.

HBB:n itse tuottama single Rise julkaistiin vuonna 2018. Rise on suunnattoman kaunis ja surullinen, mutta samalla lohdullinen biisi, johon voi kääriytyä. Rise on kuin tähtisumua linnunradalla, voisin jäädä sointujen väleihin leijumaan ja liftailemaan ainiaaksi. Ehdoton voimabiisi surullisiin hetkiin.

Rise Apple Music

Rise Spotify

Visby-albumin tuottaja, ruotsalainen Tobias Fröberg on tehnyt töitä upeiden muusikoiden kanssa. Listalta löytyvät ainakin Ane Brun, Frida Hyvönen, PK Keränen, Lisa Ekdahl ja Tomas Andersson Wij.

Wonder-sinkkua ja Visby-albumia piti juhlistaa intiimillä keikalla Wasa Teaterin suurella näyttämöllä sunnuntaina  26.4. HBB:n oli tarkoitus esittää uusia versioita vanhoista biseistä sekä uuden levyn materiaalia. Koronan takia keikka on nyt peruutettu. 

Wasa Teaterin sivuilla kerrataan myös yhtyeen historiaa. HBB:n tarina.

Story Apple Music


There is a place.
Syvä tunneside Vaasaan selittyy sillä, että olen käynyt syntymässä siellä ja asunut nuorena aikuisena Raastuvankadulla. Elin silloin yhtä elämäni onnellisinta ajanjaksoa. Siksi Up North saa kylmät väreet vilistämään pitkin selkää. Korvakuulolta teksti kulkee jotenkin näin.

There’s a place, there’s a place/
That I call home/
There’s a place, there’s a place/
Way up north/
There’s a place, there’s a place/
Where I’m alone/
There’s a place, there’s a place/
Where I come from

2 kommenttia:

  1. Hienosti kirjoitettu, olemme otettuja kaikki! T. Kalle The Heartbeat Bandista

    VastaaPoista
  2. Kiitolliset kiitokset Kalle! Ja anteeksi, että vastaan näin myöhään, kuukausien kuluttua. En vaan jotenkin ollut huomannut kommenttia. Sori. Kaikkea ihanaa teidän bändille.

    VastaaPoista