288
post-template-default,single,single-post,postid-288,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14

Joko sinulla on oma hoviartesaani?

Artesaani Mirva Kantanen rakastaa värejä. Kuva: Mirva Kantasen arkisto.

Puhelin kilahtaa. 

”Hei, nyt ne farkut on tulleet!”, Tuomas sanoo tyytyväisenä. Päivän koiralenkki suunnitellaan niin, että voidaan kurvata pakettiautomaatin kautta takaisin. 


Tämä ei olekaan mikään epämääräinen halpisfarkkutilaus. Hoviartesaanimme Mirva on lähettänyt Lappeenrannasta kolmet paikattu farkut. 


Mirva tekee niin mahtavaa jälkeä, että olemme pysyneet tiukasti asiakkaina myös sen jälkeen, kun hän muutti pois Turun seudulta. Lähetämme rikkinäisiä vaatteita uskollisesti uusiin osoitteisiin.


Mirvan korjausompelun jäljiltä risat farkut näyttävät tonnin design-farkuilta. Siksi meillä vanhoja farkkuja paikataan niin kauan kuin se on järkevää – ja vielä kauan senkin jälkeen.


Mirvan korjaamassa farkuissa on tyylikästä katu-uskottavuutta.

Ja silloin harvoin kun me ostamme uusia, investoimme ekologisiin farkkuihin, jotka ovat, no, ihan sairaan kalliita – ainakin suhteessa meidän tulotasoon. Mutta jos farkkujen hinnan hinnan laskee per käytetty vuosi, se pienenee kummasti. Ja pitkä käyttöikä tekee farkuista entistä ekologisemmat.


Korjausompelu ja vaatteiden tuunaus on Mirvalle kuitenkin vain perustyötä, joka tuo leipää pöytään. Sielultaan hän on käsityöläinen ja taiteilija. Mirvan toiminimi AurinkoOtus, on suunnitellut ja toteuttanut uniikin pehmoeläinjengin. Jokaisella otuksella on oma nimi ja persoonallisuus. Alkukesällä AurinkoOtus täyttää 20 vuotta.


Mirvalla on häikäisevän hyvä värisilmä ja aivan omanlaisensa muotokieli. Kaikessa, mitä hän suunnittelee on jäljittelemättömän persoonallinen ote. 

Jappe, Hilppa, Keimo, Tepu ja Launo sopivat niin lasten leluiksi kuin aikuisille sisustuskäyttöön tai miksei vaikka terapiahahmoiksi. Kuka näitä voisi vastustaa? Kerää koko sarja! 


Hilppa ja Hilppa. Kuva: Mirva Kantanen.Tepu odottaa jo kesää. Kuva: Mirva Kantanen.
AurinkoOtuksen tuotteet valmistetaan sekä uusista että kierrätyskankaista. Ne ovat myös lapsille turvallisia. Pehmoeläimien lisäksi valikoimissa on sydämiä, erilaisia kasseja ja pusseja, virkattuja kaulakoruja ja korviksia. 


AurinkoOtuksen kasseja minulla onkin paljon: kaksi juuri minulle suunniteltua  kauppakassia, kohta kolme olkalaukkua ja yksi fiini käsilaukku, josta olen saanut varsinkin kulttuuritapahtumissa ihastunutta palautetta. Mistä näitä saa? No, AurinkoOtuksesta.


Jos on pillerihattuja, niin miksei pillerilaukkujakin? Tätä on ihasteltu. Kuva: Tuomas Pelttari. 


Joitakin kasseja olen käyttänyt jo käyttänyt jo yli kymmenen vuotta. Jos ne ovat menneet rikki, Mirva on korjannut. 


Mirva tekee myös tilaustöitä. Tyttäreni Ella tanssi vanhojen tanssit ja juhli lakkiaisensa Mirvan ompelemissa puvuissa. Ne ovat ainutlaatuisia, samanlaisia ei ole maailmassa muita. 


Alusta asti ommeltu puku istuu päällä aivan eri tavalla kuin kaupasta ostettu. Sovituksia oli todella paljon! Ja Mirva ompeli pukuja välillä myös käsin, vanjojentanssipuvun paljettejakin taisi olla satoja.
Keimo ihmettelee syksyä. Kuva: Mirva Kantanen.  
Tepu on löytänyt hyvän piilon. Kuva: Mirva Kantanen.


Suomessa käsityöläiset ovat taloudellisesti lujilla. Vaikka he tekisivät kuinka hyvää jälkeä ja suunnittelisivat miten omaperäisiä, uniikkeja ja ihania juttuja, rahaa on vaikea repiä niin paljon, että siitä saa elannon.


Kun seuraavaksi tarvitset lahjan ystävälle, älä osta krääsää, osta kotimaista käsityötä!


Klikkaa vaikka AurinkoOtuksen Facebook-sivuja. Saat sopuhintaan ainutlaatuisen otuksen, omaperäiset korvikset tai laukun, jollaista ei tule vastaan joka kadunkulmassa. Samalla tuet suomalaista työtä ja autat pienyrittäjää. 


Kuluttajana voit valita. Miksi tukisit epäekologista, useimmiten epäinhimillisissä oloissa valmistettua halpatuotantoa?

Hanki oma hoviartesaani. 
Tarina nimeltä Aurinkomaan Otukset alkoi Turussa lämpimänä kesänä 1999. Vuonna 2013 Karstulassa syntyi toiminimi AurinkoOtus. Nykyään aurinkoisia otuksia syntyy Lappeenrannan kotikolossa. 


Otukset löytää siis AurinkoOtuksen Facebook-sivuilta, jossa on myös lista jälleenmyyjistä. Kannattaa seurata myös Instagramia, jossa otukset ovat nimellä aurinkootus.

Launot menevät piirileikkiä. Kuva: Mirva Kantanen.


Tutustuimme Mirvan kanssa joskus 2000-luvun alussa. Asuimme toisiamme vastapäätä Littoisten Verkatehtaalla ja ulkoilutimme molemmat pientä valkoista koiraa. 


Pian lenkeistä tuli yhteisiä, paitsi että ne olivat jokseenkin hankalia toteuttaa. Edesmennyt Tofu-koirani oli epäsosiaalinen, vedettävä malli ja Mirvan edesmennyt Mutte-koira puolestaan oli sosiaalinen ja vahvasti suuntautunut eteenpäin. Lenkit olivat merkillisiä kompromisseja, joissa enimmäkseen seisoskeltiin. No, ainakin oli aikaa tutustua. 


Niin, Tietenkin Mirva teki myös Tofulle itse suunnittelemiaan somia takkeja. Niitäkin käytiin sovittamassa monta kertaa. 


Viime kesänä Mirva virkkasi minulle luonnonkukkaseppeleen kesäjuhliin. Siitä tuli todella hehkuva eikä se kuihdu koskaan. Voin käyttää sitä uudelleen ja uudelleen.

Ikivihreä luonnonkukkaseppeleeni. Kuva: Tuomas Pelttari.
No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.