Tunnisteet

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Hygge tekee elämästä pehmeämpää
Kun tanskalainen Casper kävi Suomessa, yritimme löytää hänelle suomalaista hyggeä. Koroisten kahvila pärjäsi ihan hyvin.

En varmaan koskaan unohda sitä tilannetta.

Tyttäreni Ellan ystävä, tanskalainen Casper oli käymässä meillä. Halusin päteä Tanska-tuntemuksellani, olinhan matkustanut maassa monta kertaa jo ennen tyttären vaihtarijaksoja.

Halusin keskustella Casperin kanssa tanskalaisesta hyggestä. Oli lauantai-aamu, olimme juuri juoneet aamukahvit ja olo oli levännyt ja rento. Pöydässä taisi olla kynttilöitäkin. Onko tämä nyt sitä hyggeä, kysyin.

Casper tuijotti minua silmät suurina ja hänen tyhjästä katseestaan näin, että kysymykseni ei soittanut mitään kelloja.

”I’m talking about this famous Danish hygge, you know. Candles evereywhere and good vibes and all that”, jatkoin sinnikkäästi.

Silloin lamppu syttyi.

”Aaaaaaaa, hygggggggggg!”, Casper hymyili helpottuneena.

En ollut tiennyt, että niin monta g-kirjainta voi edes ääntää yhdessä sanassa. Minä olin todennäköisesti lausunut termin suunnilleen HYKKE… En edes uskalla kuvitella, miltä kovat konsonanttini kuulostivat tanskalaisen korvissa. 

Tanskalaisille pehmeä hygge on arkipäivää. Wikipedian mukaan se tarkoittaa ”mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta, joka yhdistetään myös hyvinvointiin ja seesteiseen mielialaan”. Termi tunnetaan myös Norjassa, mutta Tanskassa hyggen ajatus on keskeisempi.

Tanskassa on tapana rakentaa kotiin erityinen hyggealttari tai ”hygge bench”, joka on usein ikkunan edessä oleva yksinkertainen puupenkki. Pehmusteeksi kasataan tyynyjä ja penkille käperrytään illalla vilttiin kääriytyneenä kaakaomukin kanssa. Ideana on, että kumpikin nojaa omaan kulmaansa. 

Kun yövyimme tyttäreni Ellan kanssa Kööpenhaminan Østerbrossa kodikkaassa Airbnb-asunnossa, testasimme hygge benchiä käytännössä. On aivan erilaista jutella kasvokkain penkillä kun vaikka pöydän ääressä tai sohvalla. Samalla voi ihastella kaunista sisäpihaa, jossa kasvaa tietenkin vanhoja kauniita puita. 


Aito hygge bench Kööpenhaminassa meidän Airbnb-kodissa keittiön ikkunan edessä.


Hyggenojailua ja juttelua Ellan kanssa. 

Suomessa hygge bench voisi olla myös perinteinen sivustavedettävä sänky, jollaisen moni on saanut perintönä. Sitä ei oikein voi sijoittaa ikkunan eteen, mutta soveltaminen liene sallittua. 

Eräällä ystävälläni oli kaksi sivustavedettävää, joihin oli kasattu valtavat määrät tyynyjä. Hän oli asettanut ne kulmittain. Kun kävin heillä, loikoilimme molemmat omalla sohvallamme ja saatoimme jutella tuntikausia. Turha varmaan kertoa, että hän oli kolunnut Tanskaa jo ennen minua.

Oma sivustavedettäväni näyttää tältä


Pohjalainen perintösänky on hygge.


Yksi hyggen muoto Tanskassa on se, että kynttilöitä poltetaan ympäri vuoden.  Kahviloissa ja baareissa on eläviä kynttilöitä, jotka luovat lämpimän ja kodikkaan tunnelman. 


Hygge kuuluu tanskalaiseen  kahvilakulttuurin.


Tanskassa kynttilöitä poltetaan yötäpäivää, koska se luo hyggeä. 

Tanskassa hygge viittaa myös ihmisten väliseen sosiaaliseen liimaan: yhteenkuuluvuuteen, turvallisuuden, tasavertaisuuden ja henkisen läsnäolon tunteeseen. Lisäksi hyggeen liittyy spontaani, sosiaalinen flow, selventää Wikipedia. 

Casper perusti pari vuotta sitten baarin Tanskan Aarhusiin. Erlings Jazz- & Ølbar on ehkä superhyggein paikka, jossa olen ikinä käynyt. 

Baari sijaitsee vanhassa talossa, jossa on katto korkealla ja isot kauniit ikkunat. Erkkeriin on ripustettu saksofoni. Sisällä pianon päällä on iso, monihaarainen kynttilänjalka ja pöydissä pulloja, joissa palaa kynttilä. Baari on aina täynnä, usein jo alkuillasta. Siellä soitetaan säännöllisesti elävää musiikkkia.


Erlings Jazz- & Ølbarin hyggeä Aarhusissa.Erkkerissä on saksofoni ja valokirjaimin sana JAZZ. 


Baari on myös oluthifistin paratiisi. Minä en ymmärrä olutmerkeistä kovinkaan paljon, ja valikoimissa on hienoja oluita, joista en ole ikinä kuullutkaan. Helpointa on pyytää Casperia valitsemaan. Parilla tarkentavalla kysymyksellä hän selvittää mieltymykseni ja taikoo eteeni juuri oikeanlaista juomaa.

Minulle hyggessä on kysymys pienistä kauniista hetkistä: pysähtymisestä, läheisyydestä, kohtaamisesta, tunnelmasta, kauneuden arvostamisesta - ja villasukista. Ne ovat suomalainen, pikantti lisä hyggeilyyn.Meillä on eteisessäkin pieni hygge bench.


Eikä unohdeta, että hyggeä voidaan käyttää myös verbinä: Nu skal vi hygge os!

Lisää hyggestä voi lukea vaikka tästä kirjasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti