289
post-template-default,single,single-post,postid-289,single-format-standard,stockholm-core-2.3,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,select-theme-ver-8.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-14

Harvoin tarjolla: uusia koteja siivekkäille Usvalinnassa

Mitä tekee autoton akateeminen tumpelo, joka haluaa pari linnunpönttöä taloyhtiön pihalle? Katsoo kalenteria ja laittaa kiireesti meiliä Toinen luonto -verkkokauppaan. 


Talitiaisen pönttö (vas.) ja mustarastaan pönttö.


Olimme jo aiemmin selanneet verkkokaupan sivuilta kauniita ja käytännöllisen näköisiä linnunpönttöjä. Eri lintulajeille on tarjolla tarkoin suunniteltuja koteja, jossa on otettu lajin erityispiirteet huomioon.


Meidän pihassa hyppelee aina valtavasti lintuja. Talvella noutopöytä houkuttelee lintuja lounaalle, kesällä lintuallas kerää kylpijöitä ja räiskyttelyn jälkeen vanhasta pihasta on kiva nokkia kupuun hiekkaa. 

Me tarvitsimme kuitenkin lisää neuvoja ja ohjeita. Mitkä lintulajit haluaisivat pesiä keskikaupungilla sijaitsevassa, sinänsä rauhallisessa vanhassa korttelipihassa?


Toisen luonnon arkkitehti ja timpuri Harri Tuomi oli heti valmis neuvomaan pönttöjen valinnassa. Keskustelujen ja pohdintojen jälkeen päädyimme aluksi tarjoamaan kodit mustarastaille ja talitiaisille. Jo samana iltana Harri kuskasi pöntöt melkein pihaan asti. Kaupan päälle tuli iso pussillinen lastuja sisustusmateriaaliksi.

Toisen luonnon arkkitehti ja timpuri Harri Tuomi kuskasi pöntöt meidän kulmille.

Tykötarpeet ja käyttöohjeet tulivat Tarpeeseen.


Sitten vaan tuumasta toimeen. Korkean paikan fobiasta kärsivänä olin jännittänyt tätä vaihetta eniten. Ja ihan turhaan!


Harrin ohjeissa korostetaan, että useimpia linnunpönttöjä ei tarvitse ripustaa korkealle. Tikapuita ei tarvita ja pöntöt saa huollettuakin paremmin, kun niihin yltää helposti. 


Ryhdyimme kiinnittämään talitiaisen pönttöä pihan takaosassa olevaan vanhaan lehmukseen noin kahden metrin korkeudelle. Pöntön mukana tulee metallilankaa ja puupalikoita, joiden läpi lanka pujotetaan. Menetelmä estää metallilankaa vahingoittamasta puuta. 


Tiaisen koti kiinnitetään noin parin metrin korkeuteen.

Talitiaisen koti on nyt muuttovalmis.

Mustarastaan pöntön kiinnitimme ulkorakennuksen viereiseen aitaan. Ohjeiden mukaan sopiva korkeus on 1-2 metriä ja paikka ulkorakennuksen seinä. 


Mustarastas haluaa asua matalalla.

Pöntössä on jo lastukiehkuroita sisustustarpeiksi.

Viime kesänä hankimme Harrilta hyönteishotellin, jonka nimi on Erakkomaja. Vieraita alkoi pikku hiljaa ilmaantua. Jostain syystä uloimmat huoneet varattiin ensimmäiseksi. Ehkä niissä oli paras näköala?


Viime kesänä hankimme Erakkomajan, Toisen luonnon hyönteishotellin. Sviitit täyttyivät ensiksi ylä- ja alakulmassa. 


Verkkokauppansa sivuilla Harri Tuomi kertoo, miten hänestä tuli pönttökauppias. 


Tiaispönttöjen rakenteleminen oli aluksi Harrin lempiharrastus. Pönttöjä vasaroidessaan hän pohdiskeli, voisiko tästä tulla ammatti. Miten ihmeessä hän onnistuisi elättämään itsensä tekemällä tuotetta, jonka miltei jokainen suomalainen osasi itsekin tehdä? 


Tietenkin tekemällä pöntöistä parempia kuin muut. 


Vähitellen Harri Tuomi alkoi myydä pönttöjä toreilla ja tapahtumissa. Asiakkaat rakastivat niitä ja ehdottivat verkkokaupan perustamista. Harri teki niin. 


Vuoden 2019 syksyllä yritys siirtyi uusiin tiloihin Kaarinaan, Kuusiston sillan kupeeseen. Pönttövalikoima on jo varsin kattava, mutta tuotekehittely jatkuu edelleen.

Tiaisten, sieppojen, pääskyjen, varpusten, punarinnan, västäräkin, peukaloisen, leppälinnun, puukiipijän ja kottaraisen lisäksi hän nikkaroi koteja myös useille pöllöille, tuulihaukalle, uivelolle, telkälle ja isokoskelolle.


Tarjolla on myös pesiä lepakoille ja siileille sekä lintujen ruokinta-automaatteja.  Asiakas saa toimivat ja helpot ohjeet pöntön paikan valintaan ja kiinnitykseen. Tarvittaessa Harri tulee itse paikan päälle ja kiinnittää pöntön.


Hoida pönttösi kuntoon saman tien.

Jos haluat pönttöasiasi kuntoon, klikkaa itsesi verkkokauppaan tai ota Harriin yhteyttä. Linnut tykkäävät. 


Toinen luonto

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.